Наръчник за избор на бебешко спално чувалче

Спалният чувал за бебета е специално създаден бебешки аксесоар, който обвива бебето и му помага да остане в една и съща температура през цялата нощ. По този начин се премахва възможността бебето да се охлади прекалено много или да прегрее. Бебешките спални чувалчета са на най-безопасният начин да завиете вашето бебе и да избегнете често срещани проблеми като отвиване и завиване през глава. Ето някои от основните неща, които всеки трябва да знае при избор на спално чувалче за бебе:

 

 1. Защо да използваме бебешко чувалче вместо завивка
 2. Предимства на спалните чували за бебета
 3. Какви видове спални чувалчета за бебета съществуват
 4. Как да изберем подходящо спално чувалче за бебе
 5. Как да е облечено бебето в спалното чувалче
 6. Как да се грижим за бебешко спално чувалче

 

Защо да използваме бебешко чувалче вместо завивка

През първите години в бебешките креватчета не трябва да има нищо излишно, което може да им попречи да спят или създава риск за тяхното здраве – възглавници, завивки или пък плюшени играчки. Детските педиатри препоръчват използването на бебешки спални чувалчета като най-добрата опция за завиване на новородени и поотраснали бебета. 

Спалните чувалчета помагат на бебетата да спят в постоянна и комфортна темпертаура през цялата нощ. Те не могат да се отвият дори и когато се движат на сън, което им позволява лесно да заспят отново. Така те не се разбуждат и не се налага на родителите да оправят завивките през нощта.

Спането в чувалче бързо се превръща в част от ежедневните навици на бебето. Когато започнете да го обличате вечер, това ще е сигурен сигнал за него, че е време за сън.  

Предимства на спалните чували за бебета

Основните предимства на бебешките спални чувалчета са:

 • Бебето не може да се отвие или заплете в завивките през нощта
 • Поддържане на постоянна и комфортна температура
 • Бебето може да бъде хранено с него през нощта
 • Създава позитивни ежедневни навици за сън
 • Удобно за използване при пътуване
 • Лесно за поддръжка и съхранение

 

Какви видове спални чувалчета за бебета съществуват

Бебешките спални чувалчета се делят по два основни критерия: сезонът, за който са най-подходящи и типът кройка, в който се предлагат. 

Според сезона, спалните чувалчета за бебета се делят на:

 • Зимни спални чувалчета
 • Пролетно-есенни спални чувалчета
 • Летни спални чувалчета

Според кройката, бебешките спални чувалчета се делят на:

 • Чувалче стандартно тип торба
 • Чувалче с преден цип тип торба
 • Чувалче с ръкавчета тип торба
 • Чувалче с падащи ръкавчета тип торба
 • Чувалче без ръкавчета с крачолчета
 • Чувалче с крачолчета и ръкавчета 
 • Чувалче с падащи ръкавчета и  крачолчета

 

Как да изберем подходящо спално чувалче за бебе 

Размер

Подходящият размер бебешки спален чувал не трябва да е нито много малък, за да може бебето да се движи и рита свободно, нито да е много голям, за да не му е студено и да не се омотава в него. Изберете размер според настоящото тегло и ръст на детето, а не например спрямо размера дрехи, които то носи в момента. Ако ръста му е граничен и се колебаете между два размера, изберете по-малкия. За повече информация - прочетете нашата Таблица с размери на бебешки спални чувалчета.

Дебелина / тог

Тог е мярка, която показва колко дебел е един спален чувал и колко топло пази. Колкото по-високо е това число, толкова по-топъл е бебешкият спален чувал. Спален чувал с 2.5 тог се счита за зимен, такъв с 1.5 тог - за пролетно-есенен, а 0.5 тог - летен. За повече информация - прочетете нашата Таблица за дебелина и плътност (тог) на бебешки спален чувал.

Стайна температура

Ключов фактор при определяне на дебелината на подходящия спален чувал за вашето бебе е обичайната стайна температура, която поддържате в детската стая. При температура:

 • от 18-21°C - изберете спално чувалче с дебелина 2.5 тог подходящо за целогодишна употреба.
 • от 22-24°C  - изберете спално чувалче с дебелина 1.5 тог подходящо за преходните сезони, както и за лятото.
 • от 24-28°C  - изберете спално чувалче с дебелина 0.5 тог подходящо за лятото и много топли дни

Материали / Материя

Препоръчва се всички бебешки продукти да са изработени от естествени или хипоалергенни тъкани. Висококачествените материали определят дължината на живота и лекотата на поддръжка на спалното чувалче. Например вълната топли, поема повече влага и не се свива. Памукът може да се пере и с гореща вода. 

Много от съвременните бебешки спални чували отвън са от естествена материя, а отвътре са с пропускащ въздух пълнеж от полиестер или вата. Независимо какво ще изберете, важно е чувалът да има възможност да „диша”, което предотвратява бебето от прегряване. Новородените и кърмачетата са по-застрашени от прегряване, отколкото от охлаждане.

Как да е облечено бебето в спалното чувалче

Подборът на дрехи за сън ключов за осигуряване на комфорта на бебето през нощта. То трябва да е облечено така, че да не му е студено, но и да не се изпотява. Подходящи например са късото боди или пижамката с дълги ръкави. Облеклото зависи не толкова от сезона, колкото от температурата в стаята.

Независимо от общите препоръки - всяко бебе е различно и само чрез личен опут ще разберете кое е най-подходящо във вашия случай. Ръцете не винаги са правилен индикатор, защото ръцете на бебетата по-често са студени. Ако тилът на детето се изпотява, значи е облечено повече от нужното. Ако се разбужда или върти често през нощта, това също може да е индикатор за корекция в подбора на дрехи за сън.

Как да се грижим за бебешко спално чувалче

Всички бебешки спални чували могат да се перат в пералня на 30 ° C. Може да се сушат на простор или в сушилня на по-ниски градуси или по-бърза програма. Продуктите направени от памук имат склонност да се свиват с около 5%, затова ако не е изцапано и се ползва с дрешки, не е нужно да бъде прано много често. Препоръчваме да не се използват силни перилни препарати или такива с изразен и натрапчив аромат.

Надяваме се този наръчник за избор на бебешко спално чувалче да ви помогне да изберете най-подходящото за вашето дете. Разгледайте огромното разнообразие от спални чувалчета, което HipBebe предлага: https://hipbebe.bg/bg/ Ако имате въпроси - свържете се с нас за безплатна консултация.

 • Удобни и Практични

  Продуктите на Hip Bebe са изключително удобни за ползване и осигуряват максимален комфорт за детето ви

 • 100% Гаранция за връщане на заплатена сума

  Ако не сте доволни от вашата Hip Bebe поръчка, ние ще възстановим пълната заплатена от вас сума

 • Естествени Материали

  Използваме само естествени материали, за да предоставим оптимална грижа и безопасност на вашето дете

Майките и Децата Обичат HipBebe

HipBebe Бюлетин

Разбирайте първи за всички наши нови продукти и промоции!